O proseccu

Prosecco, Proseko, Prosečko, Prosseco, Prossecco, Prosseko, napsat se to dá různě! Správně je ale pouze a jedině PROSECCO. 

Prosecco je název italského vína, dříve též název bílé odrůdy vinné révy. Název je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera.

 

DĚLENÍ PROSECCA DLE OBSAHU CUKRU

 

PROSECCO JE VYRÁBĚNO V ŠESTI PROVEDENÍCH DLE OBSAHU CUKRU 

  • BRUT NATURE (0–3 g/l) zbytkového cukru, je suché na kost. Je to nejvíce suché Prosecco či další šumivá vína.
  • EXTRA BRUT (0-6g/l) zbytkového cukru, Je velmi suché
  • BRUT (0-12g) zbytkového cukru, je suché
  • EXTRA DRY (12-17 g/l) zbytkového cukru, je středně suché se sladkým nádechem
  • DRY (17-32 g/l) zbytkového cukru, je středně sladké (také velmi oblíbené, můžeme jen doporučit)
  • DEMI-SEC (32 – 50 g/l) zbytkového cukru, je sladké. Nejsladší Prosecco, avšak obvykle se moc nevyrábí
  • DOLCE (50+ g/l) zbytkového cukru, je velmi sladké. Nejsladší mezi šumivými víny, ale Prosecco se takto sladké nevyrábí

 

 

APELACE

Apelace je označení vína z konkrétní oblasti, určuje celý proces výroby vína od původu hroznů. Je vyznačena na etiketě. Prosecco rozdělujeme na  DOC a DOCG.

DOC (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA)
Vína mají kontrolovaný původ, hektarový výnos, dobu zrání, technologii zpracování a kvalitu. Existuje jich více než 500 druhů, můžete se setkat s průměrnými víny, ale i opravdovými skvosty.

DOCG (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA)
Od roku 1980 platí pro nejvyšší stupeň kvality v Itálii. V současné době se takto označuje cca 40 druhů italských vín. Veškeré procesy jsou velmi přísně kontrolovány, včetně původu révy, hektarového výnosu a nadmořské výšky vinic. Před lahvováním je vinař povinen nechat kvalitu vína přezkoumat komisí ministerstva zemědělství. Pokud je odpovídající, smí své víno označit DOCG.

 

 

OBLASTI PROSECCA

Prosecco Cogliano-Valdobbiadene

Prosecco Asolo-Montello

Prosecco DOC

(Setkat se můžete i s označením Treviso a Trieste. Takové označení se používá pouze tehdy, jsou-li hrozny sklizeny a víno vyrobeno a plněno výhradně v těchto dvou provinciích).

V těchto oblastech se ještě můžete setkat s označením Rive a jedním Cru. Jde o další dělení, tentokrát na jednotlivé viniční tratě, které si takové označení zasloužily za dlouhodobou kvalitu své produkce. Vína z nich jsou charakteristická a pravidelným konzumentům snadno rozpoznatelná.

Prosecco DOC

je Cru z maličké oblasti 107 hektarů vinic z nejstrmějších kopců San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol v obci Valdobbiadene. Setkává se zde ideální mikroklima s rozmanitým terénem brázděným morénami. Pískovcové a jílovité podloží rychle odvádí dešťové srážky a současně zaručuje soustavné zásobování vodou, což umožňuje vyvážený růst keřů. Kvalitu místního Prosecco Cartizze poznáte s prvním douškem. Víno má intenzivní barvu, chuť je plnější a nabízí širokou kombinaci jemných vůní a chutí jablek, hrušek, meruňek, citrusů, růží, ale i sladkých mandlí. Chuť je příjemně zaoblená a zesílená jemným perlením. Obvykle se vyrábí nasládlé se zbytkovým cukrem do 32 g/l, v poslední době se častěji objevuje i v sušším provedení Brut (do 12g/l). Víno se hodí k tradičním místním koláčům a pečivu.

IL RIVE

dostanete pouze v plně šumivém provedení. Vyrábí se z vína pocházejícího z konkrétní trati a plně ji reprezentuje. Rive vám umožní poznat styly jednotlivých vinařství a rozmanité podoby prosecca z Conegliano Valdobbiadene. Aby vynikly jednotlivé vlastnosti, jsou výnosy z každé Rive omezeny na 13 tun na hektar, hrozny jsou sbírány výhradně ručně a datum sběru jednotlivých odrůd musí být uveden na etiketě. Conegliano Valdobbiadene obsahuje 43 takových zón.