O proseccu

Prosecco, Proseko, Prosečko, Prosseco, Prossecco, Prosseko, napsat se to dá různě! Správně je ale pouze a jedině PROSECCO. 

Prosecco je název italského vína, dříve též název bílé odrůdy vinné révy. Název je odvozen od vesnice, která je součástí Terstu v severní Itálii. Od roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera.

 

DĚLENÍ PROSECCA DLE OBSAHU CUKRU

 

PROSECCO JE VYRÁBĚNO V ŠESTI PROVEDENÍCH DLE OBSAHU CUKRU 

  • BRUT NATURE (0–3 g/l) zbytkového cukru, je suché na kost. Je to nejvíce suché Prosecco či další šumivá vína.
  • EXTRA BRUT (0-6g/l) zbytkového cukru, Je velmi suché
  • BRUT (0-12g) zbytkového cukru, je suché
  • EXTRA DRY (12-17 g/l) zbytkového cukru, je středně suché se sladkým nádechem
  • DRY (17-32 g/l) zbytkového cukru, je středně sladké (také velmi oblíbené, můžeme jen doporučit)
  • DEMI-SEC (32 – 50 g/l) zbytkového cukru, je sladké. Nejsladší Prosecco, avšak obvykle se moc nevyrábí
  • DOLCE (50+ g/l) zbytkového cukru, je velmi sladké. Nejsladší mezi šumivými víny, ale Prosecco se takto sladké nevyrábí

 

 

APELACE

Apelace je označení vína z konkrétní oblasti, určuje celý proces výroby vína od původu hroznů. Je vyznačena na etiketě. Prosecco rozdělujeme na  DOC a DOCG.

DOC (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA)
Vína mají kontrolovaný původ, hektarový výnos, dobu zrání, technologii zpracování a kvalitu. Existuje jich více než 500 druhů, můžete se setkat s průměrnými víny, ale i opravdovými skvosty.

DOCG (DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA)
Od roku 1980 platí pro nejvyšší stupeň kvality v Itálii. V současné době se takto označuje cca 40 druhů italských vín. Veškeré procesy jsou velmi přísně kontrolovány, včetně původu révy, hektarového výnosu a nadmořské výšky vinic. Před lahvováním je vinař povinen nechat kvalitu vína přezkoumat komisí ministerstva zemědělství. Pokud je odpovídající, smí své víno označit DOCG.

 

 

OBLASTI PROSECCA

Prosecco Cogliano-Valdobbiadene

Prosecco Asolo-Montello

Prosecco DOC

(Setkat se můžete i s označením Treviso a Trieste. Takové označení se používá pouze tehdy, jsou-li hrozny sklizeny a víno vyrobeno a plněno výhradně v těchto dvou provinciích).

V těchto oblastech se ještě můžete setkat s označením Rive a jedním Cru. Jde o další dělení, tentokrát na jednotlivé viniční tratě, které si takové označení zasloužily za dlouhodobou kvalitu své produkce. Vína z nich jsou charakteristická a pravidelným konzumentům snadno rozpoznatelná.

Prosecco DOC

je Cru z maličké oblasti 107 hektarů vinic z nejstrmějších kopců San Pietro di Barbozza, Santo Stefano a Saccol v obci Valdobbiadene. Setkává se zde ideální mikroklima s rozmanitým terénem brázděným morénami. Pískovcové a jílovité podloží rychle odvádí dešťové srážky a současně zaručuje soustavné zásobování vodou, což umožňuje vyvážený růst keřů. Kvalitu místního Prosecco Cartizze poznáte s prvním douškem. Víno má intenzivní barvu, chuť je plnější a nabízí širokou kombinaci jemných vůní a chutí jablek, hrušek, meruňek, citrusů, růží, ale i sladkých mandlí. Chuť je příjemně zaoblená a zesílená jemným perlením. Obvykle se vyrábí nasládlé se zbytkovým cukrem do 32 g/l, v poslední době se častěji objevuje i v sušším provedení Brut (do 12g/l). Víno se hodí k tradičním místním koláčům a pečivu.

IL RIVE

dostanete pouze v plně šumivém provedení. Vyrábí se z vína pocházejícího z konkrétní trati a plně ji reprezentuje. Rive vám umožní poznat styly jednotlivých vinařství a rozmanité podoby prosecca z Conegliano Valdobbiadene. Aby vynikly jednotlivé vlastnosti, jsou výnosy z každé Rive omezeny na 13 tun na hektar, hrozny jsou sbírány výhradně ručně a datum sběru jednotlivých odrůd musí být uveden na etiketě. Conegliano Valdobbiadene obsahuje 43 takových zón.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení